Новият ни домашен сървър не е сървър – Synology 1813+ NAS Review

, както много от вас, нашите изисквания за съхранение нарастват през годините. Първият ни сървър на Jukebox е построен през 2005 г., предимно за съхраняване на музикални файлове. Тогава през 2009 г. се роди Jukebox MKII и с него намаление на консумацията на енергия, заедно с голям скок в производителността и капацитета за справяне с видео с висока разделителна способност и суров фотоархив.

Старото момиче се оттегля

Този Windows Home Server все още работи перфектно днес и го изгражда с качествени компоненти, наистина се изплати. WHS V1 има някои странности, включително досадната практика да се рестартира автоматично, когато получава актуализации на Windows, дори ако нещо работи на машината. Основната причина за оттеглянето на MKII е, че той е останал с някои проблеми с хардуера и софтуера, което предполага, че не може да използва дискове над 2TB.

Така че изглежда, че това е сърбеж с четири и половина, тъй като след изминалото същия период времето дойде веднъж много повече, за да се премести в нова услуга за съхранение в автоматизирания дом.

Защо nas?

Избрахме известно време, когато следващият ни сървър не би бил сървър, би бил голям космат NAS. След многобройни седмици изследвания закупихме синологична дискстация 1813+.

Нашите Pimped Mac Small Runs 24/7 и има много резервни режийни разходи, въпреки че е основният ни клиент на Plex, който храни AV системата, нашия Plex Server и Indigo Home Automation Controller. Така че нямаме нужда от друг компютър, работещ като наш сървър. Синологията има двойно ядро ​​Intel Atom D2700 процесор, който предполага, че може да поеме ролята на Plex Server с одобрен пакет, но нашият I7 Small е непобедим в тази роля, много бързо при транскодиране на видеоклипове за стрийминг или синхронизиране към нашите мобилни устройства.

Преминаването към 1813+ предполага отново намаляване на текущите ни разходи. Синология цитирайте консумация на енергия от 75.19W по време на достъп до дискове, падащи до 34.12W по време на хибернация. Тестовете им бяха проведени с устройството, напълнено с 8 x западни цифрови 3TB устройства (WD30EZR). Дори да вземете най -горната цифра от 75 вата, това е намаление от над 20% на старите сървъри 95 вата, което се равнява на спестяване от около 25 паунда годишно.

#
Визуализация
Продукт
Оценка
Цена

1

Synology DS1821+ 96TB 8 Bay Desktop NAS Solution, инсталиран с 8 x 12TB Synology HAT5300 Drives

70 отзива

£ 3,649.34

Покупка на Amazon

2

Синология DS1819+ 8 Bay Desktop Nas Enclosure, черно

134 отзиви

1,086,07 паунда

Покупка на Amazon

3

Синологична дискстация DS3617XSII 12 Bay Desktop NAS Solution, инсталирано с 12 x 8TB Synology …

Все още няма рейтинги

£ 6,040.61

Покупка на Amazon

Хардуер

1813+ е джудже до нашия стар калъф за домашен сървър 4U на Windows. Устройството е приблизително толкова малко, колкото си представяте, че евентуално можете да монтирате дънна платка, задна равнина, PSU, аз/O и пространство за всички онези твърди дискове (157 mm x 340 mm x 233 mm ~ 5 kgs празни).

8 -те вертикални заливи за горещи суап поддържат 3,5 ″ и 2,5 ″ дискове SATA II / III, включително SSD (DiskStation 1515+ се предлага със същия хардуер, но с 5 залива вместо 8 за около 130 паунда по -малко). Можете да отговаряте на твърдите задвижвания, за да действате като кеш, за да ускорите и системата. Всеки залив има светлина на състоянието над него и заключващ механизъм за защита на пълните ви заливи от неволно изхвърляне. Бутонът за захранване е монтиран по протежение на горния център с 4 LAN светлини за активност до най -доброто от него и състоянието и сигналите вляво.

Кръгът на гърба е стандартният IEC захранващ гнездо (PSU е вграден, така че никаква тухла за захранване не претрупва пода). Двамата фенове, които заемат много от задните недвижими имоти, са достатъчно големи, за да позволят бавна скорост за по -малко шум (120 мм х 120 мм). Ако единият вентилатор не успее, другият скорост до компенсиране и те лесно се отстраняват за почистване и подмяна. Процесорът използва пасивно охлаждане (топлинна рога), за да помогне и за поддържане на общите ниски нива на шума. Досега 1813+ е била достатъчно тиха (и малка), за да остане в проучването, а не да се измъкне до рафт в багажника в възел 0. Докато сме на тази тема, няма официален комплект за монтиране на багажника за Единица, въпреки че можете да закупите персонализиран рафт от 19 ″ и предния панел за него (подробности тук).

Устройството се доставя с 2 GB RAM и закупихме този синологичен 2GB DDR3 RAM модул за надстройка и го монтирахме в останалия празен слот за препоръчителния 4GB максимум (прочетохме на потребители, които се монтират до 8 GB, но това изглежда води до изтичане на процесора процеси и дълги времена на зареждане). Забележете, че никъде на този модул няма споменаване на 1813+, но той е подходящият – щракнете върху снимката по -долу за по -голяма версия.

Има 4 x USB 2.0 гнезда и 2 x USB 3.0 в задната част на дискоста и те могат да се използват за свързване Клетъчен достъп.

Устройството дори поддържа някои USB телевизионен тунер адаптери, които могат да записват на твърдия диск и да предават видеото около вашата LAN. Но най -често срещаната употреба за USB ще бъде да прикачите дискове за прехвърляне на файлове или архивиране, а системата поддържа външни устройства, използвайки ext4, ext3, мазнини, ntfs и hfs+ файлови системи.

Има 4 x гигабитни Ethernet порта и те могат да бъдат използвани по различни начини. Единицата поддържа агрегация на връзки (ако вашият превключвател е в поддържания списък и разполага с 802.3AD). С него активира сливането на 4 LAN порта в една супер бърза връзка с котирана средна скорост на четене от 352,39 MB/sec и средно запис 211,88 MB/sec (тествана в конфигурация Rob 5 с Windows). Със сигурност ще позволим това в бъдеще, когато надстроим нашия превключвател. Засега скоростта е около 105MB/sec и можем да предадем няколко HD видеоклипове едновременно.

Разширяване

Накрая отзад са 2 x ESATA порта. Сама по себе си 8 -те залива на синологията носят потенциална 32TB неформатиран капацитет, но тези портове ESATA позволяват някакво голямо разширяване и могат да поддържат вашата дискаста да растат с вашите нужди за години напред. Портовете могат да се използват с редовни задвижвания на ESATA или със собствените заливи на DX513 на Synology. Можете да прикачите 2 от тези заграждения, като всеки от тях държи още 5 задвижвания. Това е потенциал от 8+5+5 = 18 задвижвания, които дават общо 72tb с днешните 4TB устройства, игнорирайки неизбежността на по -големи дискове и в бъдеще.

Синологичната уики има информация за заливи и кули на трети страни, които също са оценени със системата. Препоръката за външни заливи изглежда е да се създадат нови томове, а не да разширяват съществуващите като изключена кабелна телевизия ESATA, може да доведе до потенциално опустошителна загуба на цялата система.

Настройване на всичко

DiskStation използва файловата система Ext4 и поддържа Rob 0, Raid 1, Raid 5, RAID 6, RAID 10, JBOD и SHR. С Rob 5 вашите данни са защитени от единично отклонение на устройството. Той изисква 3 или много повече диска с всички същи размер или ако смесите дискове, ще получите множество от най -малкото устройство – (брой твърди дискове – 1) x (най -малкият размер на твърдия диск). RAID 6 има допълнителното съкращение, за да позволи 2 задвижвания да се провали и да се изчислява като (брой твърди дискове – 2) x (най -малкият размер на твърдия диск).

SHR (Synology Hybrid Raid) е алтернатива Drobo-esque, която ви позволява да смесвате и съпоставите дискове с различни размери и да сведете до минимум пропиляното пространство, като същевременно запазвате излишната защита на ROB и предимствата на голям единичен обем. Можете да изберете SHR настройка с защита от единично или двойно задвижване.

Можете също така да имате смес от видове ROB във вашия NAS. Например може да имате 3 физически диска, обединени в един обем Rob 5 с може би 2 много повече диска, групирани заедно, за да образувате втори том в Rob 0. Можете също да имате глобално „горещо резервно“ с някои настройки на ROB, в a Резервен слот, готов да поеме, ако дискът не успее в нито един от вашите томове.

Докато можетеЗапочнете с един (незащитен) твърд диск и разширете от там, има някои неща, които трябва да знаете. Само определени видове ROB са разширяващи се. С SHR съхранението може да се разшири или чрез добавяне на много повече дискове в празни заливи, или чрез подмяна на дискове за по -големи. С предупреждението, че ново шофиране трябва да бъде толкова голямо или по -голямо от най -голямото шофиране във вашия масив. Както казва синологията …

Ако обемът се състои от три твърди диска, които са съответно 4 TB, 3 TB и 2 TB, тогава новите ви, заместващи твърди дискове трябва да бъдат поне 4 TB

Когато добавите нов диск към вашия обхват, може да отнеме много часа, за да може системата да направи своето нещо. През това време ефективността на единиците намалява и може да се забави с до две трети от нормалната му скорост по време на някои операции.

За разлика от Drobo, където голите задвижвания са наклонени направо в NAS, синологията изисква първо задвижването да се поставят в неговите (пластмасови) тави. Това обаче е операция без инструмент, използваща малко щракване в релси, които поставят щифтове, където винтовете обикновено отиват. Тавите също предполагат, че можете да използвате 2,5 ″ задвижвания / SSD (с доставени винтове) в синологията, за разлика от нашия Drobo FS. Между двата много популярни избора, RAID5 и SHR, обикновено изглежда, че Rob 5 ще даде малко по -добри резултати. Въпреки това, допълнителният капацитет на настройката на смесеното задвижване в SHR подразбира, че го избрахме за нашата система, обединяваща всичките 8 задвижвания в един обем.

За щастие всички дискове, които имахме в кутията на WHS, бяха в списъка за съвместимост на устройството за синологията. Избрахме 6 от най -големите и добавихме няколко нови WD 4TB червени устройства. Създаден специално за използване в NAS, червеното не е много повече, че зелените, които използвахме в кутията на WHS, и имат допълнително предимство на още по -ниска консумация на енергия и 3 -годишна гаранция, а не 2. Прочетохме толкова много Повече от 5 западни цифрови червени задвижвания на NAS в един корпус е лоша идея, нещо, което трябва да завършите с вибрационни сензори? Въпреки това изобилие от доставчици предлагат 1813+ предварително населен с 8 от дисковете. Засега нашата е конфигурирана със следния микс …

Играйте с калкулатора на Synology Rob тук

Започнахме да копираме данните от полето WHS около седмица преди пристигането на NAS. Това отне няколко дни и наехме всяко резервно голо устройство, което можем да залепим в нашия USB 3.0 Dock плюс всички външни USB устройства и локални дискове около нашата домашна мрежа.

Премахнахме старите си APC CS 350 UPS от кутията на WHS (най-добрите £ 60, които някога сме изразходвали, и част от причината, поради която кутията на WHS е работила безпроблемно за толкова много години, защото домашният ни сървър умря).

Веднъж свързани между мрежата и NAS Synology, ние включихме интерфейсната кабелна телевизия в един от USB 2 портовете на NAS. Той беше прибран моментално от системата, моделът разпозна и показа приблизително 36 минути по време на изпълнение. Той ще изключи NAS надолу автоматично, преди батерията да изтече.

Софтуер

Докато сме преминали от „подходящ компютър“ в NAS, това далеч не е тъпа кутия. Едно от нещата, които оставят синологията настрана от конкуренцията, е неговият мениджър на дисковите станции. DSM е настолен потребителски интерфейс към системата, която работи в прозорец на браузъра и предлага потребителско изживяване, водещо в клас. Потребителите на Windows, Mac и Linux ще бъдат запознати с потребителския интерфейс, което прави управлението на NAS тривиална задача.

Друг страхотен плюс точка е магазинът за приложения на синологията му, наречен „Пакетен център“, който включва инсталиране на едно щракване на много полезни добавки като антивирусен скенер, плекс, поща, печат, DHCP, DNS, VPN и iTunes / Audio / Video / Медийни сървъри също. Можете да получите достъп до дисковата си дистанция дистанционно, дори ако имате динамичен IP (поддържан IPv6), без никакво пренасочване на порт, използвайки услугата „QuickConnect“ на Synology. Системата ви предлага с различен референтен номер и можете да персонализирате вашия идентификационен номер на нещо като „bobsnas“, за да го направите по -лесно да запомните.

Пакетът „Cloud Station“ е друга полезна добавка, която създава собствен частен облак, подобен на Dropbox, за синхронизиране на файлове и папки на вашите компютри и устройства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *