Моят автоматизиран дом: Зелената къща с отворен код на Ричард Файтинг

във втората от новата ни серия „Моят автоматизиран дом“, Ричард Файтинг ни отвежда на обиколка на неговата къща на Зеления код с отворен код. При бюджет по -малко от 600 британски лири настройката на Linux се грижи за свойството, като същевременно следи и въглеродният отпечатък. Прочетете за безплатните препоръки на софтуера, снимките на Joggler, съвети, какво ще прави по различен начин следващия път и какво следва.

Зелената къща с отворен код – подаване от Ричард Файтинг Сент Миет. Това е историята за това как изградих функционална, надеждна, ниска цена и сравнително ниска мощност, автоматизирана домашно единствено с софтуер с отворен код.

Нека зададем параметрите. Къщата е доста малка само с 2 спални, целта беше да се предоставят функции за автоматизация, музика и надеждни SD телевизионни услуги, тъй като HDTV е бързо движеща се зона, тя беше определена като „приятно да има“, ако разрешените решения са разрешени. Това го поставя в противоположния край на спектъра към онези къщи, които се нуждаят от 42U висок багажник или два, за да държат комплекта, с климатизирано помещение, за да се настани всичко това. Като инженер, управляващ малка компания през деня, често работи от дома, целта ми беше да правя това, което инженерите правят според херцога на Уелингтън … изкуството да правя за 10 шилинга какво може да направи всеки глупак за килограм. Общата цена на всичко описано тук е по -малко от 600 британски лири – с изключение на окабеляването и ценното време, разбира се! Поддържайки темата за зелено/рециклиране, някои неща като Dimmers, дойдоха от eBay.

Правейки ремонт на „начало-отново“ на много разрушена къща, имах безплатен набор от опции, така че започнах с писане на спецификация за функционалността, която исках, която предизвика нуждата от система за управление на PC сървър в възел 0 и a Голямо количество окабеляване на CAT5E – минимум 2 търговски обекта на стая, до 8 на места като хола и домашния офис – общо 32. Като напиша спецификация, която съдържаше някои бъдещи стремежи, досега не е била значително недостиг на капацитет в строителната инфраструктура. Например започнах от стремежа/предположението, че би било възможно да се предават телевизия на живо над LAN, което всъщност не беше толкова лесно, когато започнах да пиша спецификация през 2003 г. И само в случай, че не стана рентабилен В разумен срок, въздушни кабели бяха инсталирани в повечето помещения, както и възел 0. Днес бих поставил само въздушни/сателитни кабели в възел 0 и хола.

Кликнете за голяма версия – Диаграма, показваща основните компоненти на системата и тяхната конфигурация.

Кликнете за голяма версия – скромният възел 0, известен още като под стълбите – сървър, ниска мощност
24 ПОРТ 10/100 превключвател, пластирни панели за данни и глас (VoIP/саксии чрез Speedtouch 780 в момента
Обща за всички телефони за къщи и офиси. също под пода на пода на пода и контроли. Дървена
Стенни панели сменяеми, покриващи кабелни тави и водопровод.

Спецификацията също означаваше домашно окабеляване за всички вериги за осветление, за да се даде възможност за централно управление, както и домашно изпълнение на превключвателя, просто така че доста конвенционална система може да работи чрез кръпка на превключватели с ниско напрежение към димерни входове в възел 0 като Необходимо, преди системата за автоматизация да бъде въведена в експлоатация (използвах лесно превключватели на мрежата, за да позволя лесно размяна на моментни и конвенционални типове). Това трудно се прилага отново в бъдеще, ако наема или продам къщата, защото признавам, че системата, която съм разработил, е доста обичайна и тъй като този сегмент на жилищния пазар не е свикнал с този тип неща – потенциален наемател , купувач или агент по недвижими имоти може да смята, че това е „свръхкомплектен“. Разбира се, липсата на хардуер на „голяма марка“ няма да помогне, така че може да искате да вземете предвид тези фактори, когато избирате вашия комплект и как го прилагате. Моето мислене около потенциалната продажба е „с разрешение за планиране да се автоматизира“ – т.е. трудните неща като окабеляване на наводнение са налице – бъдещ окупатор може да избере своя собствена система за автоматизация, напр. Кутия за HomeVision и т.н., или го оставете (почти) конвенционално.

Единственото нещо, което не завърших, е аудиото на цялата къща, въпреки че окабеляването на високоговорителите съществува, за да го поддържа на няколко места, тъй като беше първоначален спецификационен елемент. Причината е, че с толкова много цифрови устройства днес има множество кутии с ниска цена, с които можете да се свържете с тел или безжично за достъп до вашата сървърна среда, така че изглежда по-малко стимул, отколкото е имало, когато спецификацията е била написана, и Инсталирано окабеляване.

MediaMVP на гърба на телевизор. IR приемникът е изправен надолу
Контролните сигнали лесно се събират чрез отражение от пода.

Това, което показва тази система, е, че може да се направи сравнително ниско захранван компютър за компютър, за да се стартира множество приложения с по -добри времена, измерени в месеци – или ако сте готови да се откажете от трайката за надграждане на диска – години. Добре, така че стартирането на сървър 24 x 7 не е много зелено, но ако искате функционален автоматизиран дом, с няколко камбани и свирки, медиен сървър и т.н., ще ви трябва поне една кутия, работеща 24 x 7, Така че моето мнение, ако това може да натрупате толкова функционалност (и DIsks с вашите медии) в една електроефективна кутия, направете го възможно най-надежден (например, като харчите допълнително за по-добър PSU) и имайте адекватно стабилна резервна стратегия. Освен че помага първоначално, електрически Hardwired Backup носи вашите основни системи през престоя на сървъра и е лесен за изпълнение, ако се разгледа от самото начало. За щастие това мислене често се свързва добре с по-рентабилен комплект, като тези старомодни аналогови димери на eBay.

Ето списък на основните приложения, работещи на компютъра, базирани на „Mobile on Desktop“ (MODT) дънна платка от MSI, която беше мода през 2006-7. Сървърът има 2G RAM и използва сезонно 80%+ ефективно захранване, вградено в рециклиран калъф за десктоп Elonex – вижте снимката.

Софтуерен компонент

Функция
Използвани хардуерни/ периферни устройства

SUSE Linuxv10.3

Apache Web Server

MySQL, използван от ZoneMinder и XXV за VDR

Php, perl

SAMBA Windows File / Media Server и основен контролер на домейни за единично управление на потребителите и клиентски вход на Windows

Лаптоп-режим за въртене на медийни дискове, когато не се използва, спестява мощност

VDRV1.6.0.2
Freeview Digital TV запис, възпроизвеждане и стрийминг на телевизия на живо над LAN. може също да получите сателит или кабел DTV с подходящи тунерни карти. Плюгини:

StreamDev (HTTP Streaming TV/Audio)

Vompserver – вижте по -долу

EPGSEARCH

2 x телевизионни тунери: USB или DTV1000 PCI карта, (или други) NB Машината беше ненадеждна с 2 x DTV1000 по някаква причина.

Vompv0.3.0 ServerV0.3.0.10 Персонализиран клиент

VDR клиент / сървър плъгин, за да позволи дебел достъп до клиента до VDR.Live и записани поточни потоци на Freeview TV, медиен плейър и управление на записи и таймери на всеки телевизор.
3 x Hauppauge Media MVP Висококачествено SD чрез RGB SCART.

Vdradmin-AMV3.6.7
Програма, базирана на PERL, предоставяща уеб интерфейс на VDR таймери, записи и поточно предаване на живо/записани, използвайки EPGSearch за автоматизиране на създаването на таймер въз основа на сложни критерии за търсене на EPG.

XMLTV2VDR
Извлича пълни рецензии на данни и филми на EPG от XMLTV емисии и вмъкнете във VDR EPG. Добавя имена на епизоди (за да можете да изхвърлите повторения и да идентифицирате сериал) и позволява да се търсят / записани филми въз основа на актьор, режисьор, рецензия и т.н.

Xxvv1.6
Уеб интерфейс за управление на VDR, предоставяне на уеб визуализация на VDR записи, търсене и управление на таймера. Частична алтернатива на Vdradmin.

Misterhouse (MH) v2.104
Обектна ориентирана система за автоматизация на дома, базирана на PERL. Интерфейси към много различни видове хардуер. Осигурява:

Уеб интерфейс

Сцена на осветление / контрол на канала чрез конвенционални превключватели, реч, време на деня, случаен (сигурност) и уеб интерфейс

Адаптивен под етажния контрол на отоплението въз основа на прогнозите за температурата и времето (отделна статия сама по себе си …)

Интерфейс за сигурност (интерфейси към стандартна търговска алармена система I/O чрез K8000)

Възпроизвеждане на музикални медии на сървъра
(POSS. Аудио в цяла къща)

Агрегиране на други функции, свързани с заетостта.

Няма специфични софтуерни интерфейси на Hardwaresee по -долу

xplk8000
Вътрешно разработено XPL I/O демон за 2 x Velleman K8000 интерфейсни карти и персонализирана аналогова изходна карта за 24 димери. Проби / Отблъцва превключватели с ниско напрежение, частично реализира схемата на осветление XPL, избледнява гладкото осветление и пробите се сензори / конвертират в реални темпове, задвижва контролите на отоплителната зона. Надреща на местната поддръжка на XPL в MH.USSES XPL_HUB – на базата на XPLLIB.

Използва LIBK8000 за интерфейс до K8000 с добавки, за да поддържа персонализиран хардуер.

K8000 на паралелен порт (I2C „Bit Banged“)- превключватели, алармен I/O, 4 x Аналогови сензори за темп, задвижва зоните за отопление и UFH помпа. Аналогова изходна карта за задвижване 0-5V димери.

K8000 осигурява пълна опто-изолация на превключватели и компютър

Фестивал
Текст към речевия двигател, управляван от MH.Uses Mbrola Voices – приемливо качество, след като сте свикнали (т.е. малко по -добре от гласа на Стивън Хокинг).
Звук на дънната платка

ZoneMinder (ZM) v1.24.2
CCTV приложение. Стрийминг на видео на живо, запис, откриване на движение, управление на базата данни за събития, автоматично архивиране на офсайта чрез FTP и известие за събития чрез имейл и/или SMS. Интерфейси към MH.in-House разработени скриптове за поддръжка.
Пенсионирана WINTV PCI карта, използвана чисто за аналогово заснемане на видео. (много други подходящи карти)

WebMinv1.510
Уеб базирано управление на Linux Serversecure отдалечен HTTPS уеб достъп до повечето сървърни функции.

Zimbrav5.0.23
Издание с отворен код. Enterprise Mail Server в комплект със защитен уеб интерфейс HTTPS AJAX за отдалечен достъп до поща. Също така защитете дистанционния достъп на SSL IMAP и локален IMAP или POP3 за клиенти на Outlook или Thunderbird и т.н.

Ubuntu Netbook Remix V9.1
Достъп до всичко по -горе, включително безжична телевизионна стрийминг от VDR Server с помощта на Plugin StreamDev
O2 Jogglersee снимки

Кликнете за голяма версия – Интерфейсен шкаф с 2 x K8000 и персонализирана аналогова изходна карта до
Задвижете 24 димери, интерфейси към превключватели с ниско напрежение чрез кабели с рейтинг за главни.

Производителност – Що се отнася до зареждането на процесора на сървъра, ключовите измерени цифри са:

10-12% Мистърхаус (около половината от това се дължи на сложен контрол на сцената на осветлението и релатинG логика)

5% XPLK8000 поради 25Hz вземане на проби от всички входове и изходи чрез „бит с бит“ I2C, за да осигури избледняване на Switch Debounce и гладко осветление.

4% ZoneMinder (1 камера)

2% VDR + 1 – 2% на канал за запис или възпроизвеждане

1-2% за Зимбра

Общият брой е около 25%, който прави всичко необходимо, достигайки до 75% по време на задачите за домакинство. Процесорът най -вече остава в LFM (800MHz празен ход), с изключение на тези пикове с всички приложения, така че да се сведе до минимум мощността на процесора. Можете обаче да влезете дистанционно и сигурно с няколко клиенти на Nomachine NX и сървърът е много използваем с голям HD екран (1920 x 1200 Res) графичен интерфейс – няма забележима вреда, причинена от натоварването на сървъра.

POWER – CPU е мобилен Pentium M 740 (1.7GHz), който дава общо измерена консумация на празен компютър от около 39W с въртене на дискове 500 g. Добавете още 3 диска в „леден док“ (общо 2TB) и няколко телевизионни тунера и стара карта за заснемане на WINTV, повторно циклирана за използване на видеонаблюдение, а захранването на празен ход се издига до около 55W с 3 медийни диска, завъртяни надолу . Ще искате да задържите захранването поради цената/CO2 и топлината, произведени в възел 0 – както беше обсъдено наскоро в списъка на UKHA. Животът на диска се увеличава значително с ниски темпове – при околната 20С, те се отчитат от SmartD като между 33C и 37C на описания сървър. Поставяйки търговската си шапка, използвам приблизително правило: £ 1/w/година с 3yr изплащане като еталон, за да реша дали е по -добре да инвестирате в хардуер с по -ниска мощност. (Това обяснява рециклираната WINTV карта за CCTV). Днес човек без съмнение може да се подобри малко върху мощността на сървъра, като наруши това правило, както обсъждам по -късно.

СЪРЦЕННИ Вътрешни части-Части от рафта-нищо особено.
В горната част „icydock“ за 3 x SATA медийни дискове-замества CD-ROM + резервен залив

Докато обсъждате захранването, си струва да прегледате други компоненти на системата от зелена гледна точка. Установих, че D-Link има обхват от много ефективни и малки превключватели на Ethernet, които използват забележително малко мощност (измерени само 4W за 24 порт основен превключвател), но ADSL рутерите остават проблем, обикновено консумиращ, както прави, 10W. Обхват за бъдещето там.

Наличност-Към днешна дата престойът е бил около 2 полудневни годишно, което се равнява на 99,9% наличност. Времето за престой е причинено от това, че се забърквам със сървърна конфигурация, за да изпробвам едно или друго нещо или да се премествам дискове наоколо. Най -дългото време досега е 6 месеца през миналото лято. Имаше неуспех на диска за детска смъртност на 500g сървърен диск, за съжаление медиен диск с ограничено архивиране. Оттук и стремежът да премести поне ОС в SSD. Внимавайте как конфигурирате режим на лаптоп, така че да ограничите въртящите се проходи на медийните дискове-3.5In дисковете са тип. Оценен само за 50K въртене, направих по -малко от 5K на моя 3 -годишен (най -старият) диск според SmartD, така че дори половината от броя на въртене няма да бъде достигнат преди остаряването. Изключете вашия диск за ОС, разбира се!

Избор на приложения – Явно е възможно да се изгради система с тези функции от много различни компоненти. Използвах ли първите, които опитах – по дяволите! Всяко от тези приложения е избран от голям набор от възможности въз основа на следните критерии:

Отворен код. Просто, според моя опит, това почти винаги е по -добър избор – по -гъвкав, често по -функционален, а авторите/поддръжниците са по -бързи за подобряване и отстраняване на грешки – да, дори и тези, които съобщавам. Понякога същия ден (например vdradmin), понякога на следващата седмица (например Zimbra). Ако отнеме повече от месец, може да лаете грешно дърво. По -евтино ли е? Не, ако цените времето си, но също така трябваше да инвестирам време, помагайки за отстраняване на грешки в няколко търговски приложения през годините, така че не съм илюзия, че раздялата с купчина пари е гаранция за качество и подкрепа.

Софтуерът трябва да показва добро обещание за работа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *