Автоматизиран дом 15 -та годишнина Специален#3 – Марк Харисън

2011 вижда автоматизиран дом Достигане на зряла възраст на 15. За да отпразнуваме нашия QuindeCennium (да, наистина), помолихме някои приятели на сайта да погледнат назад и Ние от тяхната домашна автоматизация подчертава от последното десетилетие и половина. За още по -голямо предизвикателство ги помолихме да погледнат напред към какъв напредък ще донесат следващите 15 години на цифровата домашна битова. В третата от нашата специална поредица автоматизираното домашно „старо момче“ Марк Харисън споделя своите мнения за това как стигнахме до тук – и неговото мнение за това, което бъдещето притежава за всички нас, може да ви изненада …

Марк Харисън-домашна автоматизация 1996-2026-Преди около 14 години се натъкнах на дискусионна група и сайт, управляван от млад (по това време) мъж, наречен Марк Маккол. Страстта му, която той доставяше в мрежата в продължение на година, преди да го открия, беше домашната автоматизация. През 1996 г. пазарът, какъвто е бил, е доминиран от света на „персонализирана инсталация“ и (от двете страни на Атлантическия океан) от Cedia. По това време Cedia Installers имаха годишни церемонии по награди с категории като „Най -добра инсталация за домашно кино над 100 000 долара“. Това беше група от висок клас, която се продаваше на демографски от висок клас.

В другия край на пазара имаше точно две компании във Великобритания, които продават „HA неща“ на хобиста. И двете Letsautomate и Laser Company Systems продължават и до днес. Въпреки или евентуално поради това, че съм работил няколко години, първо като специалист, след това като неизпълнителен директор на, един от техните конкуренти, нямам нищо друго освен уважение към начина, по който са отглеждали пазара чрез a достоверност за почтеност и обслужване на клиентите. Пазарът обаче се промени през 15 -те години, защото 1996 г. Бих искал да спомена няколко тенденции, а след това няколко продукта.

Интернет навсякъде – видяхме „повсеместният интернет“ да стане основен. През 2000 г. работех за голяма компания, в отдел „Уеб“. Имах домашна мрежа. Използвах незабавни съобщения, за да говоря със съпругата си. Моите колеги в уеб отдел помнят, си спомнят, че съм необичаен извънземен и не виждаха защо някой би искал да използва IM или да свърже къщата си. В този случай се търкаляйте само 11 години и от моята крайградска къща в Съсекс мога да открия безжичните мрежи на 8 съседи и моите отдавна пенсионирани родители, които прекарват голяма част от живота си в Испания, имат седмично седмично да имат седмично Skype Call с техните внуци. И съвсем отделно от това виждам дискусии кой смартфон да купя, а не за това дали да закупите смартфон или не. (Повече за смартфоните за миг.)

Музиката е битове, а не чиния – музиката се е преместила в изцяло дигитална екосистема. През 1996 г. използвах компактдискове, въпреки че някои от моите приятели на аудиофил все още купуваха винил. В висок клас разпространението на цифрова музика надмина аналог по отношение на качеството. На масовия пазар светът е скочил два пъти. Първо, той приключи с хоп от аналог на физически медии до цифрови на физически медии; Второ, той преминава от цифрово на физически медии към цифрови, доставени през интернет. Преходът не е без хълцане – форматира войни, правни предизвикателства, арести и всички неща, които очаквате от индустрията с печеливш модел на наследство, изправен пред унищожаване от нова технология, която да измисли. През 2011 г. обаче цифровите изтегляния на музиката ясно са вградени и докато аз, ръждясал 40-годишен, все още може да закупи странния компактдиск, моите 30-годишни приятели не биха считали нищо друго освен интернет като техен източник.

От друг ъгъл, ъгълът на саундтраците към видеоклиповете, същият период от време е видял преместването от аналоговата доставка на звук (Nicam, Dolby Prologic) до цифрови мултиканални. (Dolby Digital и DTS, във всичките им аромати.) Докато дигиталната доставка на филми все още проследява доставката на DVD/Bluray дискове, движенията са в тази посока.

Какво е еднофункционално устройство, дядо? – Устройствата с единична функция просто нямат. Ако вие, любезен читател, сте на 50 или повече, има голям шанс да носите гледане на китката. Ако сте на 30 или по -долу, има около 5% вероятност да го направите. Това не е само за факта, че е лесно да се каже времето, като искате до ъгъл на екрана си, а за идеята, че няма начин устройство, чиято единствена цел е да се каже, че времето може да се използва за полезност. (Часовниците, които се продават, обикновено се продават като модни артикули, като треньори или грим.) Въздействието върху HA започна да се случва, тъй като смартфонът (и в по -малко, но нарастващ степента, таблетът) вече е „контролът повърхност ”.

Нека има контролери за осветление – контролът на осветлението се превърна в много по -конкурентен пазар. От опциите на Lutron или X-10, които имахме преди 15 години, сега видяхме огромен брой осветителни системи, насочени към средния обхват-C-Bus, Lutron, Polaron, Flexidim са четири имена, които скачат към Ум и има още многобройни. Средният електрически търговец на едро и навесите „Направи си сам“ продават „дистанционни контролни светлини“ катостандарт.

И така, от тенденциите до продуктите. През последните 15 години има три, които бих искал да избера:

1: ITHING-Под това, имам предвид, разбира се, iPod, iPhone, iPad и i-каквото и да е следващо. Първо, Apple даде тласък на „Голямата марка“, които са необходими MP3 изтегляния, както по отношение на даването на доверие на концепцията сред нетехническите потребители, а след това при създаването на магазина на iTunes, който даде законен, добре проектиран, завършва до края Услуга, която улесни преживяването. Следващото въвеждане на iPhone направи нещо подобно на пазара на смартфони – въпреки че Android нараства и жизнеспособна алтернатива, кредитният отчет трябва да отиде в екипа от Cupertino за ритане на категорията на масовия пазар. И iPad – беше добър, iPad2 е по -добър – той е обратният на едно функционално устройство и създаде категорията на таблетите на масовия пазар по начин, който Microsoft не успя да направи в началото на 2000 -те.

2: Google – Сега, по някакъв начин това няма очевидна връзка с домашната автоматизация, с изключение на … Google е това, което направи интернет полезен за поколение потребители и последващо поколение доставчици на съдържание. Google, ако включите нейното дъщерно дружество в YouTube, е това, което направи домашната мрежа, а домашните мрежи бяха през 1996 г., дъщерно дружество на домашната автоматизация. [ED: Марк представи тази кратка статия, преди Google да обяви влизането си в домашната автоматизация].

3: Tivo – Отново създателят на категория, който направи PVRS да се случи. Наистина, Tivo не е огромно име на марка във Великобритания, където Sky+ доминира, но Tivo поведе пътя, технологично и в световен мащаб, и ние виждаме „захранвани от Tivo“, които влизат, които се интегрират с BBC iPlayer и други подобни, За да дадете на клиентите не само интегрирана услуга „запис на бъдеща телевизия“, но и „запис на миналата телевизия, която сте пропуснали“, която се харесва на основния потребител, а не само за техниката.

Бъдещето? – И така, от последните 15 години, до следващите. Няма да се опитвам да прогнозирам бъдещите продукти за бъдещето, тъй като например, кой би предположил, че старите стари производители на BBC Micro (помнете тези), ще станат лидер на пазара в чиповете на мобилни устройства и захранват вашия iPad и iPhone? Въпреки това искам да изгоня някои развития. Моля, не забравяйте, че това са над 15-годишен времеви хоризонт и че развитието на технологиите се случва с геометрична скорост, а не линейна. Очаквам да видя като многобройно развитие от 2011-2016 г. И така, тук отиваме:

Потапящите преживявания (в много сетива, ако ще помилвате каламбура) са бъдещето. Искам да разделя „потапящи преживявания“ на два подраздела – първо, механизмът на доставка, второ, естеството на взаимодействието

Как се доставя? съраунд звукът е с нас. 3D телевизията е, честно казано, боклук. Не е като да си там, твърде скъпо е и изисква тъпи очила … е, задръсти се, това беше 2010 г. … все още не е като да си там, но сега е на конзола за игрите на под-200 паунда и не изисква очила . Очаквам, че 3D телевизорът ще се подобри и че през следващите 15 години ще видим технологията да се подобри, така че да е като да бъдеш там. Звукът вече е там- 5- и 7-каналният съраунд звук наистина е много, много добър.

Ще видим обаче разликата в размерите. В „големия край“ Tellies ще продължи да става все по -голям, докато ограничаващият елемент не стане с размерите на стаите. HD ще продаде „стандартна дефиниция“, о, и за същия период на 15 години вероятно ще видим стандарт над 1080p-3d да бъде договорен, дори ако все още остава ниша през 2026 г.

В малкия край резолюциите на екрана ще станат по -високи, дори ако екраните станат по -малки. Ако живеете в градска зона, вече сте свикнали да виждате хора да гледат видео съдържание на смартфони. Очаквайте те да ги гледат много повече и много повече на Smartshades (слънчеви очила с вградени екрани) като спирка. Стопката, разбира се, е стъпаловиден камък върху заобикалянето на очите и инжектиране на опит директно в най -добрия бит на неокортекса, вероятно през зрителния нерв в началото. Вече се случват достатъчно изследвания как можем да направим, че е трудно да се повярва, че няма да има разумен брой продукти на потребителите на пазара до 2026 г., макар и вероятно да не е с масовия пазар.

Сега нека се обърнем към естеството на взаимодействието – първо, взаимодействието надхвърля пасивната консумация на цифрови технологии. Игрите растат по -бързо от филмите и музиката. World of Warcraft нарасна от 250 000 потребители през януари 2004 г. до 11,5 милиона през януари 2010 г., Blizzard сега взема такса от около 5 милиона долара приходи от абонамент всеки ден. Въпреки че броят на потребителите все още е малък, темпът на растеж е огромен. Много по -важно е обаче продължителността на взаимодействието. Много хора гледат на даден филм веднъж или два пъти. Общото време, прекарано в игра на WOW в своята потребителска база, вече е 6 милиона човешки години. (50 милиарда човекочаса.) Очаквайте съдържанието на домашната автоматизация да бъде силно повлияно от игрите, както по отношение на контрола interfaces, но и това, което HA е оптимизирано да достави.

Второ, контролните интерфейси ще се преместят много повече, отколкото някой наистина си представя. Контролът на мисълта през 1982 г. беше само 4 години преди Марк Маккол да влезе в Ха, „луда научнофантастична понятие“ в книгата, а след това и филма, Firefox. Със сигурност достатъчно, мисълният контрол наистина започна във военни приложения. Вече можете да закупите слушалка с контролирана мисъл – Emotiv Epoc е лидер на пазара – за около 300 долара, които могат да бъдат обучени да дават 12 режима на движение в компютърни игри (вляво, надясно, нагоре, надолу, напред, „Zoom“, се люлеете Назад, люлеете се напред, завийте наляво, завийте надясно, върнете по посока на часовниковата стрелка, върнете обратно на часовниковата стрелка)… или, поставете по друг начин, способността на хардуера за контрол на мисълта сега надвишава способността на дизайнерите на игрите да използват различните режими на движение в a Игра от първо лице! Този клас устройства работи като EEG машина и седи на слушалки, така че това е стъпка към …

Трето, директни невронни интерфейси. През 2002 г. федералната администрация на наркотиците на САЩ одобри дълбоката мозъчна стимулация като форма на лечение на болестта на Паркинсон. В DBS компютър, с размерите на грах, се имплантира в мозъка на пациента и замества частта от мозъка, която обикновено се е провалила с напредването на Паркинсон. Това не е теоретично, това не е експериментално – това всъщност седи в мозъка на над 80 000 души. О, и това не са предварително програмирани схеми-текущото поколение може да получи ново програмиране от (надяваме се защитен!) Външен компютър. Въпросът не е, че DBS машините се поддават на игри или контрол на дома – въпросът е, че ние разбираме как да взаимодействаме директно в мозъка. Демонстриран е продукт, наречен Braingate, имплантиран в маймуна, а не човек, директно контролиращ ръката на робота.

Възможно е, че до 2026 г. пазарът на мозъчен интерфейс е в началото на приемането. Може би контролът на мисълта през 2026 г. ще бъде там, където Ха беше през 1996 г.

Това променя играта за HA, напълно. Не става въпрос за превръщането на светлините с мисъл-а за легнало, в квадратна стая на 7 фута в плосък вътрешен град, върху матрак от пяна от памет, докато мозъкът ви ви казва, че ходите по златните пясъци на Карибите, ръка за ръка с аватара на филмовата звезда дю Джур, в лунна вечер, слушайки нежно обиколката на вълните и мирише на морския бриз, усещайки пясъка под краката ти … О, и ще бъде толкова Реално за мозъка ви, тъй като входът ви да ви дават сега. Това е системата за „контрол на дома“, която ще ви интересува (е, че и системата за безопасност и сигурност, която поддържа обвивката на тялото ви в безопасност, докато мозъкът ви е ангажиран иначе.)

markharrison.wordpress.com: Автоматизиран дом – 1 -ва 10 години

Mark Harrison, BA, MA, MBCS има дипломи по математика и изчисления и участва в общността за автоматизация на дома на Обединеното кралство, тъй като 1997 г. Той е съосновател и продаде, две инсталационни компании и е бил директор на Simply Automate (продаден на Некатоматизира). Сега той управлява технологично консултиране, но най -доброто място да го настигнем е в блога му – markharrison.wordpress.com

Искам още? – Трябва да ни следвате в Twitter, като нас във Facebook, или да се абонирате за нашата RSS емисия. Можете дори да получавате тези новинарски истории, доставени чрез имейл, направо до входящата ви поща всеки ден.

Споделя това:
Facebook
Twitter
Reddit
LinkedIn
Pinterest
електронна поща
| Повече ▼

WhatsApp
Печат

Skype
Tumblr

Телеграма
Джоб

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *